söndag 30 oktober 2011

Söndags fika

Idag har jag blivit bjuden på den saftigaste och mest annorlunda äppelkaka jag någon sin har ätit!! Älsklingen bakade en äppelkaka med en underbar glasyr på. Man kan beskriva kakan som en mjuk pepparkaka med nötter och äpplen med en glasyr som liknar den som är till en morotskaka. Det är äpplena som gör kakan så otroligt saftig!!


Annorlunda äppelkaka

4 dl    vetemjöl
1 tsk   bakpulver
1 tsk   kanel
¼ tsk  malda nejlikor
¼ tsk  ingefära
¼ tsk  muskotnöt
¼ tsk  bikarbonat
¼ tsk  salt
1 tsk   vaniljsocker
125g   smör
2 dl     brun farin socker
2 ägg
1 ½ dl fil
3 äpplen, skalade och rivna
2 dl     sötmandel, grov hackade

Glasyren:
100g  mjukost
50g    smör
½ dl   kondenserad mjölk
½ dl   florsocker

Sätt ugnen på 180 grader. Smörja och bröa en rund form, cirka 20 cm i diameter.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Lägg smöret i en separat skål och vispa med elvisp tills smöret blir ljusare. Blanda ner sockret och fortsätter vispa någon minut till. Vispa ner äggen, en i taget. Vispa ner hälften av mjölblandningen, vispa sedan ner filen och till sist resten av mjölblandningen. Rör ner de rivna äpplen och hackade nötterna. Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna något.

Glasyren: Blanda mjukosten och smöret. Rör sedan ner kondenserad mjölken och till sist florsockret. Vispa tills glasyren är slät. Bred på kakan, toppa med lite hackade mandel, skär kakan i bitar och njut!

Lycka till!!

Hemma har vi kaviar i tub, Här har de MJÖLK!!

2 kommentarer:

  1. MMMMUMMMA! nu fick jag baklust låter urgott, ska testa den i min nya spis.Moster godisgris

    SvaraRadera
  2. Gör så Jag kan lova att du kommer få svårt att sluta äta denna kanon goda kaka...!! :D

    SvaraRadera