måndag 10 december 2012

Falafel!

Nu var det ett tag sen jag bloggade... Vi har börjat förbereda oss inför resan till Nya Zeeland genom att köpa en ryggsäck och  nya kläder. Det som står på listan som är kvar att införskaffa är regnkläder och nya badkläder sen tror jag att vi är redo för vår semester.

För några dagar sen gjorde vi egen Hummus eget pitabröd och egen falafel! Som serverades med couscous. Det smakar såå mycket godare när man har gjort det själv!! Så jag tänkte dela med mig av recepten som var en sådan hit!  


Pitabröd  16st

25g          jäst
5dl           vatten
2tsk          salt
12-13dl    vetemjöl (för grövre bröd ta 3dl grahm och 10dl vete)

Smula jästen och häll på saltet (blir en kemisk reaktion som smälter jästen så att den blandas lättare med vattnet). Häll i vatten (ca 37°) och blanda sedan i mjölet till en deg. Jäs i 1 timme och sedan dela degen i 16bitar rulla till bollar och kavla ut till en rund platt kaka (ca 12cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen (275°) i ca 5 min tills de fått fin färg och blåst upp sig.


Hummus   4personer

2dl   torkade kikärtor 
2msk   citronjuice
1/2tsk  spiskummin
1st       vitlöksklyfta
            olivolja
            salt
            peppar
            persilja

Detta receptet är gjort på torkade kikärtor så man måste blötlägga dem över natten glöm inte att skölja och byta vatten på dem då och då.
Innan du ska koka med så skölj dom väl en sista gång. Täck ärtorna med vatten i en gryta och stormkoka dem i 10min. Byt vatten och sjuda i 30-40min. Det går att byta ut de torkade ärtorna mot 400g kikärtor i burk om man inte vill/orkar blötlägga dem. Men glöm inte koka dem!
Häll ärtorna och de övriga ingredienserna i en matberedare och mixa till en jämn och slät konsistens.
Vi blandade i lite grekisk yoghurt för att få en lite lättare och mjukar konsistens.





Falafel   4personer

3dl        torkade kikärtor
2-3st     vitlöksklyftor
1-2tsk    spiskummin
1/2tsk     cayennepeppar
1st          gul lök
1knippe  persilja
1/2dl       ströbröd
1/2dl       grekisk yoghurt
               salt



Blötlägg kikärtorna övernatten skölj och byt vatten då och då. Även här kan man byta ut de torkade ärtorna mot kikärtor på burk ca 800g. Mixa hälften av ärtorna till en slät massa blanda i övriga ingredienser och mixa så att ärtorna blir lite gryniga och i olika konsistenser för att smeten lättare ska binda ihop sig. Blir degen för lös blanda i mer ströbröd är den för kompakt blanda i mer yoghurt eller vatten. Forma till små biffar, ni kan välja själva om ni vill fritera dem eller steka dem. Se bara till att den blir färdig rakt igenom så de inte smakar råa ärtor. Ett litet tips är att göra en färdig först för att se så att kryddningen och konsistenser är ok.


Vi använde torkade ärtor och när man blötlägger dem blir de dubbelt så stora så en påse med 375g torkade räckte till båda recepten. Vi delade pita receptet så att vi bara gjorde 4st så vi fick 2 var.

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Låter jätte gott! Trött på julmat innan julen är här, det är inte klokt....
    Så moster ska provlaga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har med hunnit äta lite julmat vi gjorde janson och köttbullar.... Men det är ju alltid roligt att prova något nytt! :)

      Radera