Som ni vet så hade vi kräftskiva här i lördags. Vi var bara 3 stycken som åt av kräftorna, de andra två var inte så pigga på att jobba så mycket för födan. Så 5kg var lite mycket att dela på det blev lite över men jag tror nog att vi åt upp nästan 3kg. Efter så mycket kräftor blir det mycket skal och vad ska man göra med så mycket skal? Jo ett bra tips är att göra buljong. Och speciellt här ner eftersom att fisk buljong existerar inte här. Vi bestämde oss för att göra buljong. Och som vanligt när jag tycker något har blivit kanon bra eller när jag inte kan låta bli att berätta saker så delar jag med mig av dem, och det är var jag tänker göra med detta recept!
Buljong på kräftor
skal från 1kg kräftor
1,5 liter vatten
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
10 pepparkorn
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul lök
1 bit rotselleri
1 knippe persilja
5 cm ingefära
1 äpple
Skölj skalen under rinnande vatten. Skala och dela grönsakerna. Lägg skalen i en gryta med vattnet och koka upp och skumma av väl. Tillsätt alla grönsaker kryddor och tomatpurén och låt detta koka upp och sjuda utan lock i 30 min. Ställ av grytan från spisen och låt det svalna i ca 1 timme. Sila av buljongen och använd till soppa eller en härlig fiskgratäng. Om du inte använder allt så frys in resten.
För soppa till 4 personer går det åt ca 1 liter buljong.
Lycka till!
moster gillar dina dolda matlagningstalanger,bra recept,eller är de Joel???!!!
SvaraRadera:) Vi är lika duktiga båda två... Vi turas om att stå i köket och ibland hjälpts vi åt som vid denna gången.
SvaraRadera